Löneväxling

Löneväxling innebär att en anställd byter en del av sin kontanta bruttolön mot en förmån. Löneväxling kan göras vid ett enstaka tillfälle eller fortlöpande.
Före alla former av löneväxling är det viktigt att du som arbetsgivare avtalar med den anställda om vad medlen ska användas till. Om den anställda redan har fått tillgång till ett lönebelopp ska det beskattas som lön, och då är det för sent att omförhandla löneposten. Löneväxling kan alltså bara göras på framtida ersättningar.

Brutto- eller nettolöneavdrag?

Vid en löneväxling mot en förmån är det vanligt att den anställda får betala hela eller del av kostnaden via löneavdrag. Här är det viktigt att skilja på brutto- och nettolöneavdrag.

Bruttolöneavdrag

Ett bruttolöneavdrag innebär att den anställda accepterar en lägre bruttolön i utbyte mot en förmån. Sänkningen innebär att skatten och arbetsgivaravgifterna blir lägre men kan även få återverkningar på den anställdas sjuklön, a-kasseersättning, pension, förskoleavgift med mera.
Ett bruttolöneavdrag minskar inte ett skattepliktigt förmånsvärde.

Nettolöneavdrag

Ett nettolöneavdrag innebär att den anställda behåller sin bruttolön men betalar av sina skattade pengar till dig som arbetsgivare. I många fall sker betalningen via ett avdrag från nettolönen. Det förekommer att anställda som har en förmånsbil betalar ett fast belopp varje månad till arbetsgivaren. Förmånsvärdet för bilen minskar med dessa betalningar och i motsvarande mån minskar skatten och arbetsgivaravgifterna.