Så undviker du de 10 vanligaste missarna i bokföringen.

Det behöver inte vara svårt att sköta bokföringen själv. Bara du undviker de vanligaste misstagen.

Ditt dåliga självförtroende lägger krokben för dig och förhindrar att du inte ens vågar försöka.

För att vara på den säkra sidan lägger du ut bokföringen på någon annan och betalar inte sällan dyrt för något du varken förstår eller har nytta av. Saldot på ditt transaktionskonto blir din ”bokföring” och informationskälla och du blir beroende av andra för att få koll på företagets ekonomi.

Du har en övertro på dig själv och utan några förkunskaper skaffar du ett bokföringsprogram.

Med tiden kan du kanske klara den löpande bokföringen men oftast inte så mycket mer. Hur det egentligen går och det där med bokslut klarar du inte. Du blir återigen beroende av andra.

Du inser dina bristande kunskaper men väljer en utbildning som är inriktning på fortsatt beroende. 

Du får lära dig om manuell bokföring och kan efter kursen till nöds notera löpande i en dagbok (dumbok i mitt språkbruk) för senare registrering i dator hos konsult. Eller så går du x- bolagets databokföringskurs som inte heller är inriktad på förståelse av debet och kredit utan endast fokuserar på handhavandet av ett för flertalet medvetet onödigt komplext program. ”Fråga fritt” (ingår i serviceavtalet) efter kursen och skapar ett beroende och en långvarig knytning till nämnda bolag.

Du har svårt att komma igång. 

Din första månads bokföring kommer att ta lång, lång tid, den andra månades hälften så lång tid o.s.v. I princip mer eller mindre identiska verifikationer återkommer hela tiden. De mer frekventa kontonumren lär du dig snabbt. Det gäller att komma igång.

Du låser ingående balans innan föregående års bokslut är klart. 

Vänta istället tills du är helt säker på vilka tillgångar och skulder du hade i uppstarten av ditt företag, din datorbokföring. Lås överhuvudtaget inte din bokföring där du kan välja. Inte för att fuska, men det är lättare att rätta fel (som alltid uppkommer?).

Du struntar i bokföringen i tre månader eftersom det är så tråkigt. 

Om du kommer efter med bokföringen blir det fruktansvärt mycket jobbigare att reda ut i efterhand, och inte heller korrekt, än om du bokför månadsvis (korrekt), eller veckovis. Kontantaffärer ska dock bokföras senast dagen efter enligt (numera lite uppluckrad) lag

Du vågar inte fråga för att du känner dig dum. 

Fråga eller googla alltid om du känner dig osäker inför något i bokföringen. Fråga gärna någon mer erfaren företagare eller sponsor, kanske en släkting eller vän om råd. Fastna inte på detaljnivån. Du skall kunna motivera dina kostnader.

Du börjar direkt med alla tekniska finesser. 

Undvik automatkonteringar, integrerade program som fakturering och bokföring mm. tills du till fullo förstår hur det fungerar. Risken är annars stor att du kommer att få problem vid felbokningar etc

Du håller ingen ordning på kvitton och fakturor.

Brist på ordning och reda skapar kaos, frustration och i värsta fall ångest. En pärm för verifikationerna (”kvittona”) som du sorterar i samma nummerordning som datorns har nr 1 i botten och sedan växande uppåt. Verifikationsnumret noterar du uppe i det högra hörnet och gärna med en rund ring kring. En pärm för bank, myndigheter, bevakning mm och om omfattning, en egen pärm för dina fakturakopior.

Du glömmer bevaka alla viktiga datum som för momsredovisning, arbetsgivaravgifter, preliminärskatt o.s.v.

Straffavgifterna du får betala är höga. Se punkt 9 ”Brist på ordning och reda”