TRE AFFÄRSTIPS

Sälj tidigt 

Det första tipset är att man behöver komma igång med säljet på ett tidigt stadium. Sitt inte bakom skrivbordet och utveckla något helt färdigt innan du pratat och träffat kunder, där har du 97 procent av alla inkubatorföretags problem. Jag tror mycket på att sälja skinnet innan björnen är skjuten! Ta först reda på behoven och lös sedan de behoven. 

Ha in för mycket pengar

Det kan vara för mycket fokus på att få in pengar i bolag. Från början vill man ofta ha in någon annans pengar och riska, men jag tror också det kan vara bra att ha ont om pengar, för det är då man kommer på de smarta lösningarna. 

Tidigare i veckan var jag i Norge och träffade ett företag, och de berättade att de byggt en business som snart kommer omsätta en halv miljard, och de har inte lånat en spänn. Istället har de hittat smarta lösningar, exempelvis att få kunden att alltid förbetala. Hade man haft en stor påse med pengar så hade man kanske inte tänkt på det.

Olika i teamet

Tänk team. Hitta människor som kompletterar dig, inse att du inte kan vara världsbäst på allt, utan hitta människor att bygga företaget tillsammans med dig. Personalen ska ha samma mål och samma värderingar, men allt annat ska vara olikt. Olika egenskaper, olika erfarenheter och olika kompetenser.