Personalliggare Restaurang
Du som bedriver verksamhet inom restaurang, måste enligt lag föra personalliggare. Det innebär att du varje dag måste anteckna i personalliggaren vilka som är verksamma i din lokal och när.
”Verksamma” är det ord som används i lagtexten. Det betyder att du måste anteckna inte bara anställda, utan också andra som på något sätt deltar i din verksamhet.
En personalliggare kan föras manuellt (i bokform). Den ska då vara inbunden, och sidorna ska vara förnumrerade. Det betyder att du inte kan använda lösa papper eller exempelvis ett spiralblock. Skatteverket har tagit fram personalliggare som du kan använda.
En personalliggare kan också föras på datorn. Datorprogrammet för den elektroniska personalliggaren måste då vara av samma typ som till exempel ett bokföringsprogram. I programmet måste alla händelser loggas, så att det framgår vem som har gjort en ändring och när. Det går alltså inte att göra en egen liggare i Excel eller något liknande program.
Vad räknas som restaurang?
Som restauranger räknas också gatukök, kaféer, personalmatsalar, cateringverksamhet, centralkök samt pizzabutiker och liknande ställen där man kan hämta mat.
Undantag från att föra personalliggare
När bara vissa personer är verksamma
Du behöver inte föra personalliggare om du har enskild näringsverksamhet eller är företagsledare i ett fåmansföretag eller ett fåmanshandelsbolag och om endast du och någon eller några av följande personer arbetar i verksamheten:
- din make eller maka
- dina barn under 16 år
- din sambo om ni tidigare har varit gifta med varandra eller har gemensamma barn
- delägare (gäller endast verksamhet i handels- eller kommanditbolag).
Vid blandad verksamhet
Du behöver inte föra personalliggare om 75 procent eller mer av din omsättning kommer från någon annan verksamhet än sådan som innebär skyldighet att föra personalliggare (se ovan). Exempelvis behöver du inte föra personalliggare om du driver ett hotell som har en matsal med 25 procent eller mindre av den totala omsättningen.