SPARA PENGAR SNABBT – 42 BÄSTA TIPSEN FÖR EN PRIVATPERSON.
(12-22)

SNÅLA MED DET TRÅKIGA

Diskmedel och toalettpapper är inte direkt roliga utgifter, så tänk på att bara använda så mycket du behöver. Det kan bespara dig många kronor i långa loppet och dessutom slår du ett slag för miljön. 

FIMPA

Dra ditt sista bloss så drar du även in på onödiga utgifter i många år framöver. Å andra sidan förlänger du också livet, så du behöver spara ännu mer! 

TÄNK KORTA DATUM

Bäst före betyder inte sämst efter. Varor med kort datum brukar vara riktiga prisfynd. Hinner du inte äta allt – frys in! 

KÖP EN TERMOS

Kaffe är ett måste på möten, luncher, raster och sammankomster, ja, hela tiden faktiskt. Fyll en termos och du har sparat pengar innan du ens stämplat in för dagen. 

BLI ETT MED NATUREN

I dessa ekologiska tider tittar ingen snett på en tvättäkta skogsmulle. Fiska, plocka bär och frukt, odla grönsaker – det behöver inte kosta för att smaka! Och tänk på att grannen säkert vill köpa en låda kantareller till middagsbjudningen. 

LÅT INTE MAGEN BESTÄMMA

När vi är riktigt hungriga äter vi med ögonen och köper gärna ett supermål med extra allt. Impulsköp är sparandets ärkenemesis, så ät först (hemma) och handla sen. 

SKIPPA COLAN

Onyttiga saker är kanske goda, men även dyra. Ett sätt att spara pengar snabbt är att sluta dricka läsk och börja dricka vatten. 

GÖR ETT STORKOK

Det bästa sättet att spara pengar på mat är att laga mycket på en och samma gång. Strunta i att äta ute en månad och lägg pengarna på en stor frys istället. 

GÅ PÅ MARKNAD

Det brukar heta att nyttig mat kostar mer. Den som kom på det har inte besökt en söndagsmarknad. Prisskillnaden mot en vanlig livsmedelsbutik är enorm! 

SÄLJ DINA GAMLA SAKER 

Det som verkar värdelöst för dig, kan mycket väl vara värdefullt för någon annan! Alla har gamla prylar hemma som bara ligger och skräpar, så registrera ett konto på en säljsajt och vips blir det klirr i kassan. 

BLI EN FIXARE

Modern teknologi bjuder in till bekvämlighet i vardagen. Men bekvämlighet kommer till ett pris. Istället för att köpa tjänster bara för att du har möjlighet, bör du fråga dig själv vad du faktiskt kan göra på egen hand. Är det så svårt att måla en köksvägg? Måste hunden gå på salong en gång i veckan? Och behöver du verkligen den där dyra revisorn? Googla och bli din egen handy-man!