SPARA PENGAR SNABBT – 42 BÄSTA TIPSEN FÖR EN PRIVATPERSON.
(23-33)

BIND INTE UPP DIG

Abonnemang kan ge dig många fördelar, men också stora utgifter när de blir för många. Kolla igenom allt du betalar för varje månad och se om du verkligen nyttjar tjänsterna till fullo. Om inte, varför låta dem ticka pengar? 

UNDVIK PAPPERSGÖRA 

Får du fortfarande hem pappersräkningar? Dubbelkolla den administrativa avgiften! Genom att sköta din ekonomi via autogiro och e-fakturor kommer du att tjäna in tusenlappar varje år

SLÄCK LAMPAN 

El äter pengar. Använd LED-lampor, släck belysningen i rum du inte är i och tänk på att inte höja värmen för mycket – varje grad kostar! Tända ljus och en filt räcker lång väg. 

BO INTE I BADET

Du som bor i hus vill inte ha för höga vattenkostnader. Undvik därför långa varma duschar och framför allt bad, då varje liter tär på plånboken. För att inte tala om miljön. 

BETALA FAKTURAN I TID

Att sopa räkningarna under mattan ger dig mer på kontot. Men bara för dagen. Dröjsmålsränta, inkasso och kronofogdar är saker din ekonomi kan leva utan. 

TVÄTTA MINDRE

Att tvätta ofta sliter både på kläderna och miljön. Många gånger är det dessutom helt onödigt, då det räcker att lufta eller ånga plaggen. Ska du ändå tvätta – kör ett program på 40 grader och en kortare cykel. Det blir rent ändå. 

MASKINDISKA 

Tvärtom mot vad man kan tro, kräver handdisk mer vattenresurser än en diskmaskin. Men samma princip som när du tvättar kläder gäller här – se till att effektivisera och diska först när maskinen är full. 

LÅT INTE LUREN LURA DIG 

Mobilabonnemang växer på träd, men de skiljer sig mer åt än vad man faktiskt kan tro. När du ska teckna upp dig för att få den där nya vräkiga luren, se till att abonnemanget faktiskt passar för dina levnadsvanor så att du inte betalar för tjänster i onödan under bindningstiden. 

VÅGA VÄGRA JULRUSHEN 

Att högtider svider i plånboken är inget nytt, ändå blir det masspsykos på gågatan varje gång det nalkas långhelg. Ett hett spartips i vardagen är att shoppa långt i förväg eller på reor. Behöver du en ny snowboard till jul? Köp i juli. 

DIGITALISERA DIN LÄSNING 

Visst kan det vara mysigt att läsa en papperstidning en söndagsmorgon. Men vill du verkligen börja spara in på meningslösa utgifter är det smartare att välja en digital prenumeration eftersom det kostar mycket mindre. Gillar du böcker? Testa e-böcker, köp billiga pocketutgåvor eller ta dig till närmaste bibliotek. 

SKAFFA EN HÅLLBAR GARDEROB 

Att shoppa kläder handlar om mer än att välja den snyggaste skjortan. Det är bättre att lägga en högre summa på något du kan ha flera år, än att köpa billiga plagg ofta. Tänk tidlöshet före trend och se din garderob som en investering. Riktigt bra märkeskläder är även tacksamma att sälja och köpa second hand.