17 Spartips
(9-17)

Tips 9

”Men jag har ju redan ett bankkonto”. Ja, men de flesta storbanker ger dig ingen ränta alls på pengarna de lånar av dig. Ett sparkonto hos en mindre aktör ger dig däremot sparränta. De som inte omfattas av insättningsgarantin innebär en större risk, men samtidigt får du också bättre avkastning på ditt sparande.

Tips 10

Fonder kan ge bra avkastning på sikt. Du kan öppna ett investeringssparkonto för dina fonder, vilket innebär att du inte behöver betala vinstskatt utan endast en knappt märkbar schablonskatt som baseras på ditt sparandes värde. Vill du inte att skatten ska dras varje år kan du istället direktspara i fonder och betala skatt på vinsten.

Tips 11

Behöver du ta ett  privatlån för att investera i något som kan ge bra utdelning framöver? Se till att lånet inte löper över för lång tid, då det blir dyrare ju längre återbetalningstiden är. Samtidigt är det klokt att välja en amorteringstakt du faktiskt klarar av, då påminnelser och straffräntor kan bli kostsamma historier.

Tips 12

Vet du med dig att du bara använder bankkortet till att ta ut pengar eller betala med i vanliga butiker, behöver du ingen avancerad variant. Välj ett helt vanligt bankkort som inte kommer med en massa utgifter och som dessutom är kostnadsfritt att använda i utlandet. Ett bra sätt är också att spärra kortet från kreditfunktionen, annars är det lätt att börja impulsköpa saker du inte behöver.

Tips 13

Att samla är att spara. För att få bästa möjliga försäkringspremie bör du hålla dig till ett och samma försäkringsbolag för alla dina försäkringstjänster. Det fungerar lite på samma sätt med lån – slå ihop dem och få en bättre ränta.

Tips 14

Alla banker vill ha nya kunder och även som småsparare är detta faktum ditt bästa trumfkort. Genom att jämföra olika långivares villkor och låta dem ge dig sina bästa erbjudanden, kan du i lugn och ro välja den som ger dig högst avkastning. Ta inte första bästa.

Tips 15

Bostaden är för många livets dyraste köp, men även en bra investering. Rak amortering och rörlig ränta är en klassiskt bra kombination som hjälper dig att spara pengar genom att bo. Det märks förstås först den dag du säljer, men bra saker tar tid.

Tips 16

Under en månad hinner du samla på dig en ansenlig mängd kvitton. Spara dem och gå igenom bunten i månadsskiftet. Det kommer att ge dig en glasklar bild av var du lägger mest pengar och vad du faktiskt skulle kunna dra ner på. Sätt upp en utgiftstavla precis som i Lyxfällan och ta tjuren vid hornen – när sparkontot växer kommer du att tacka dig själv!

Tips 17

Så fort du blir medveten om var du gör av med pengar, kan du enkelt börja reglera din konsumtion. Att göra en budget kan låta trist, men det är faktiskt ganska spännande att se om planen håller. Blev det mer över än du trodde? Passa på att fira triumfen! Du måste inte spara varje krona, det är vad du gör kontinuerligt som räknas.