Tips på Spara pengar 101-110

101

Om du gillar att fotografera kan du alltid tjäna lite extra pengar på dina foton. Det finns flera sidor som tillåter dig att sälja dina egna fotografier så att andra kan köpa dem online. Om du är riktigt duktig på det du gör kan tjäna flera hundralappar på bara ett enda foto!

102

Se till att kylen och frysen inte är onödigt kalla. Att höja temperaturen med bara någon grad kan spara mycket el.

103

Om du behöver ta ett större privatlån bör du försöka lägga upp det på så kort tid som möjligt eftersom det minskar dina ränteutgifter. Välj dock inte för kort tid om du inte är säker på att du kan betala tillbaka enligt avtalet. Betalningssvårigheter är knappast ekonomiskt.

104

Köp inte böcker, låna dem på biblioteket istället. Om ditt bibliotek inte har den bok du vill låna kostar det bara 10 kr att göra en fjärrbeställning från ett annat bibliotek. Om du absolut vill köpa en bok så gör det på nätet. Kom ihåg att pocketböcker är avsevärt billigare än vanliga böcker.

105

Tvätta inte kläderna på rutin. Tvätta bara när de faktiskt är smutsiga eller inte luktar så fräscht, då håller kläderna längre eftersom de nöts varje gång du tvättar dem.

106

Jämför elpriserna hos olika elbolag om du tycker att din el är för dyr. Om du hittar ett billigare elavtal bör du byta elbolag direkt, det kan du spara tusenlappar på varje år. Dessutom är det gratis och du får byta elleverantör hur ofta du vill.

107

Löneförhandla om du anser att du utför fler uppgifter än vad du är anställd för eller om du inte har fått en löneförhöjning på länge. Det gäller även om du har en högre kompetens än vad du hade tidigare.

108

Skippa att hyra solsäng. Om du absolut vill ha ett parasoll blir det billigare i längden att skaffa ett eget budgetparasoll.

109

Välj en LED-skärm på din TV istället för en plasmaskärm, då en LED-skärm förbrukar avsevärt mindre energi.

110

Tro inte att duschtvålen är slut bara för att du inte får ut något ur den. Häll i en liten skvätt vatten, skaka om och använd resten. I bästa fall kan det räcka till 1 – 2 extra duschar.