Tips på Spara pengar 181-193

181

Välj ospecificerat boende om ni inte är så kräsna. Detta innebär att ni får reda på vart ni ska bo när ni anländer till er destination.

182

Raka dig med en rakhyvel istället för med rakapparat om du inte vill ha ett tredagarsstubb.

183

När du ska köpa en dator ska du inte köpa värstingen men inte heller den allra billigaste datorn för den kommer knappt att vara användbar om 1 – 2 år. Välj något mittemellan när du ser ett bra erbjudande.

184

Om du absolut inte kan släppa ditt snus kan du faktiskt göra eget snus med tobak och andra tillsatser. Det blir mycket billigare och godare, dessutom är det fullt lagligt.

185

Skippa GI och LCHF om du inte har några större viktproblem eftersom det är dyrt med kött. Ät hellre lite mer av långsamma kolhydrater som ris, pasta och potatis och komplettera med en mindre mängd kött och ge dig ut och i joggingspåret istället.

186

När du fått ihop en lite större summa pengar bör du föra över pengarna till ett fasträntekonto där du binder pengarna i något år, då får du en riktig bra sparränta

187

Om du nästan aldrig ser på TV kanske du ska sälja TV:n så att du slipper betala för någon TV-avgift. Då kan det vara bättre att skaffa en större datorskärm och streama film och TV-program på datorn istället.

188

Se till att täppa till alla drag vid fönster och dörrar. Villor som släpper in kyla utifrån blir mycket dyra att värma upp. Se även till att alla ventiler är stängda under vinterhalvåret.

189

Börja att månadsspara på ett sparkonto hos en mindre bank som ger dig en mycket bättre sparränta än vad de vanliga storbankerna ger dig. Sparkonton som inte omfattas av insättningsgarantin kan kännas riskabelt men oftast är avkastningen som allra bäst där.

190

Köp billigt toa- och hushållspapper (gärna i storpack) eftersom mjuka papper med dubbla lager är mycket dyrare.

191

Om du ska ta ett smslån, jämför först och titta noga på avgifterna. Kom bara ihåg att du måste kunna betala tillbaka på det i tid för annars blir det dyrt

192

Gör varannan eller var tredje vecka till en ”snålvecka” då du äter extra billiga livsmedel. Vegetariansk/vegansk mat brukar faktiskt vara mycket billig och dessutom är denna typ av mat snällare mot miljön.