Vanliga bluffar

Presentkort

Att tacka ja till erbjudanden om billiga presentkort på nätet kan bli dyrt. Många gånger måste du först fylla i en marknadsundersökning och erbjudandet kan ofta utmynna i dyra abonnemang. Annonserna förekommer framförallt i sociala medier som Facebook och Instagram. Det är sällan företaget som står på presentkortet som ligger bakom dessa erbjudanden, utan det rör sig om andra aktörer.

Värderingstjänster

Se upp för oseriösa värderingstjänster. Om du har tänkt undersöka värdet på exempelvis din bil eller din bostad på en webbplats ska du vara försiktig. När du skrivit i din bils registreringsnummer eller uppgifter om din bostad kan du få en faktura för att du har använt tjänsten. Det finns webbplatser som erbjuder samma tjänst gratis och det kan därför vara svårt att tro att det plötsligt kostar pengar.

Tester, marknadsundersökningar och tävlingar på internet

På internet finns det många testerbjudanden, marknadsundersökningar och tävlingar. De finns ofta som annonser eller inlägg i sociala medier som Facebook. När du klickar på en länk kan du bli ombedd att svara på olika sorters frågor och uppge dina kortuppgifter i utbyte mot att du får en billig produkt eller får delta i en utlottning. Detta kan leda till att du blir abonnemangskund och att det dras pengar från ditt konto.

Gratiserbjudande

Det finns företag som erbjuder olika typer av erbjudanden som framstår som väldigt billiga eller gratis på internet. Det kan handla om att du får prova en produkt gratis eller att du får första paketet med produkten gratis. Men i slutändan är sällan erbjudandet helt gratis. 
Istället för att till exempel bara betala portot kan du hamna i ett abonnemang som företaget kräver betalt för, eller som de drar extra pengar från ditt konto för. Produkterna som företagen lockar med kan vara bantningspiller, rakhyvlar, kosttillskott eller tandblekning. Du kan också råka ut för att bli abonnemangskund genom att till exempel beställa en billig mobiltelefon.